Zorgkantoren die verantwoordelijk zijn voor zogenoemde persoonsgebonden budgetten hebben in 2012 ruim 21 miljoen euro afgeboekt op onterechte uitkeringen die niet meer inbaar bleken.

Dat blijkt uit een rapport van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZA) over de uitvoering van AWBZ-regelingen, dat maandag is gepubliceerd.  In totaal gaat er zo’n 27 miljard euro om in de AWBZ.

Persoonsgebonden zorgbudgetten (pgb’s) worden individueel toegekend via zorgkantoren, via de AWBZ-pot voor langdurige zorg. Burgers kunnen hiermee zelf zorg inkopen. Zorgkantoren hebben hierbij ook de taak om te kijken of pgb-budgetten terecht zijn toegekend.

133 miljoen aan vordering op pgb-uitkeringen

In totaal hadden zorgkantoren eind 2012 voor 132,9 miljoen euro aan vorderingen uitstaan op ‘budgethouders’ en dat was ruim 10 miljoen meer dan in het voorgaande jaar.

In het rapport stelt de NZA dat in 2012 voor een bedrag van 21 miljoen euro aan onterecht toegekende pgb-budgetten is afgeboekt als oninbaaar. “De zorgkantoren voeren meer controles uit en zitten er bovenop om dit geld terug te krijgen, maar het innen van vorderingen op budgethouders blijft onverminderd problematisch.”

De NZA krijgt heeft sinds 15 februari dit jaar meer bevoegdheden om zorgkantoren die hun controletaken niet  goed genoeg uitvoeren, dichter op de huid te zitten, aldus het rapport. "De NZa maakt van deze nieuwe bevoegdheid gebruik en verplicht de zorgkantoren met een aanwijzing om de onvoldoendes in de uitvoering van de AWBZ weg te werken. "

Lees ook:

't Gat in de markt: bemiddelen bij cosmetische ingrepen

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl